Nytt bostadsområde på Söderby gamla sjukhusområde

Bostadsbyggandet på Söderby gamla sjukhusområde i Salems kommun tar nu ordentlig fart. Nyligen har politikerna tagit beslut om en ny detaljplan för området, som får drygt 400 bostäder.

Söderby sjukhus togs i bruk 1910 och hette då Stockholms stads sanatorium och var Sveriges största med över 400 platser för patienter med lungsjukdomen tuberulos, eller TBC.

På 60-talet började sjukhuset ta emot även andra patienter med lungbesvär och så småningom blev det ett långvårdssjukhus, som las ner 1989.

Sen tog förfallet vid ända tills ett byggbolag började köpa upp marken för att bygga ett nytt bostadsområde, Söderby Park.

Nu pågår utbyggnaden i långsam takt men många av dom nya delplanerna har fått eller får snart klartecken av Salems kommun och de närmaste åren kommer vi att se flera hundra nya bostäder i form av villor, radhus och bostadsrättslägenheter, bland annat i dom gamla sjukhusbyggnaderna.

För cirka fem år sen var socialdemokraterna i Salem väldigt upprörda över att det inte skulle bygga några hyresrätter alls i Söderby, det blev en kort tids debatt, men nu har den kritiken tystnat.

- Vi kan inte kräva av ett byggbolag som har lagt ner så mycket pengar på markköp att dom inte får bygga det som dom tycker är bäst, säger i dag moderate kommunstyrelseordföranden Lennart Kalderén till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".