Unga i Haninge ska lockas att välja

Haninge kommun har i år fler förstagångsväljare än någon gång tidigare. Med hjälp av bidrag från staten satsar Haninge nu på att få sina unga att gå och rösta.

– Då får jag chansen att säga mitt, man har varit delaktig och påverkat framtiden, säger Miroslav Hristov, en av de Haningebor som får rösta för första gången i årets val.

Vet du att dina kamrater har samma inställning som du?

– Jag vet att de inte har det, de har inte fått tillräckligt med information, hur det går till och vad man kan rösta på, säger Miroslav Hristov.

Med drygt 3100 förstagångsväljare har Haninge fler förstagångsväljare än någonsin tidigare. Ett av de projekt som kommunen startat för att öka valdeltagandet riktar sig till just ungdomar.

Det möjliggörs av att Haninge är en av fem kommuner i länet som fått 600 000 kr i bidrag från staten för att öka sitt valdeltagande. Ett antal ungdomar har anställts för att motivera jämnåriga att söka sig till valurnorna.

– Vi ska försöka göra det till en cool, kul grej att rösta, säger Stefanie Kasper, en av de ungdomar som anställts.

Hur gör man det?

– Man anordnar olika arrangemang med musikinslag och coola aktiviter som får folk att tänka till. Man gör coola affischer som får folk att känna sig lite provocerade. Man gör testval i skolorna, säger Stefanie Kasper.

– Det är mycket debatter som vi ska försöka fixa, fast öppna debatter då mest så att man drar hit ungdomarna, säger Sanna Ekdahl som tillsammans med Stefanie Kasper arbetar i det partipolitiskt obundna ”Ungdomsprojektet operation ungt val 2006” i Haninge kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".