Bomben i Tensta var skarpladdad

Det var en skarp sprängladdning som var fastspänd på kroppen på en man i 30-årsåldern i Tensta i nordvästra Stockholm under bombdramat på söndagen. Det uppger polisen som nu försöker reda ut hur mekanismen på sprängladdningen fungerar.

Det var vid elvatiden på söndagen som en man ringde polisen och sa att han först kidnappats, sedan försetts med ett bälte med sprängmedel runt magen, som kidnapparna kunde fjärrutlösa.

Stora delar spärrades av
Efter larmet spärrades delar av Tensta av och husen intill parkeringsplatsen där mannen befann sig utrymdes. Även E18 stängdes av under hela eftermiddagen.

Polisens tekniker tog bort bältet
Strax efter klockan fem kunde polisens bombtekniker ta av bältet från mannen. Bältet fördes bort i en särskild bombvagn. Nu har det alltså visat sig att det var en skarp sprängladdning, men det är forfarande oklart om den verkligen skulle kunna utlösas. Polisens tekniker arbetar nu på att undersöka hur bomben var konstruerad.

Polisen förtegen om utredningen
Polisen vill inte berätta mycket om utredningen, men tre personer har anhållits, två av dem i sin frånvaro och de är efterlysta av polisen. De tre misstänks bland annat för människorov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".