Sjöbussarna försenas kraftigt

De biogasdrivna sjöbussarna som skulle ha börjat trafikera Stockholms vatten i sommar försenas med ett och ett halvt år. Båtarna har ännu inte börjat byggas, och miljöborgarrådet i Stockholm Viviann Gunnarsson som slagits hårt för sjöbussarna är besviken.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt, jag hade ju hoppats att vi skulle kunna få igång sjöbussarna nu till sommaren som reguljär båttrafik. Nu får vi hoppas på att få igång sjöbussarna till årsskiftet 2007/2008, säger miljöborgarråd Vivianne Gunnarsson (mp).

Miljöpartiet har drivit frågan om att köra miljövänliga båtar i kollektivtrafik över Saltsjön i flera år. Tanken var att stockholmarna redan den här sommaren skulle kunna åka med sjöbussarna mellan Hammarby Sjöstad och Sickla in till city.

Vanliga båtar ska testas istället
Men det var först för några veckor sen som kommunstyrelsen beviljade 165 miljoner kronor som ska bekosta båtarna. Båtarna har därför inte ens börjat byggas än.

Istället planerar staden att hyra in vanliga båtar för att trafikera sträckan, i väntan på att biogasbåtarna blir klara. Det betalar staden med 20 miljoner kronor från trängselskatteförsöket.

Var inte poängen att sjöbussarna skulle vara miljövänliga?
– Jo, men det är också ett sätt att påbörja något som vi tidigare givit ett löfte om att vi ville ha redan i år. Det hade varit roligare att sätta i biogasbåtar, men samtidigt är det bra att vi kan testa en sådan här ny kommunikation i Stockholm, säger Viviann Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".