Storsatsning på vård av unga brottslingar

Regeringen storsatsar för att försöka komma till rätta med gängkriminalitet. Fem kommuner, bland annat Botkyrka och Södertälje, får ta del av satsningen för att hjälpa fler ungdomar ur kriminalitet och missbruk.

Det är Statens institutionsstyrelse, Sis, som bedriver vård och behandling av ungdomar, som får 230 miljoner kronor av regeringen. Pengarna ska användas för att ungdomar som dragits in i kriminalitet och sociala problem ska få mer långsiktig hjälp.

Satsningen ska genomföras i 15 kommuner i landet. I Stockholms län berörs Södertälje, Huddinge, Haninge, Botkyrka och Stockholm.

Bland annat ska ungdomar som varit på särskilda ungdomshem få stödpersoner att vända sig när de kommer hem.

- Placering på en institution, det är en rivstart kan man säga, säger Ewa Persson Göransson, generaldirektör på Sis, till Radio Stockholm. Hon fortsätter:

- Men det hjälper inte. Det kan ibland bli en parentes bara, om man inte ser till att det händer något konkret också när den unge lämnar institutionen.

Förutom att anställa så kallade samordnare för att stötta de unga killarna och tjejerna när de kommer tillbaka till vardagen igen, så hoppas SIS också att fler ungdomar kan få tillgång till vård genom att kommunerna ges rabatt på platserna på ungdomshem. Priset minskas därför med drygt 1500 kronor per person och dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".