Folk fortsatte köpa ägg trots influensalarmen

Fågelinfluensan ledde inte till den nedgång i äggkonsumtionen som en del producenter befarade. Det konstaterar branschorganisationen Svenska Ägg. På ekologiska Sanda Hönseri utanför Haninge, är äggförsäljningen opåverkad.

– Det gick faktiskt bättre än vi trodde, säger Peter Jonsson på Sanda Hönseri. Det är som om konsumenterna inte direkt reagerade på att det skulle vara problem att äta ägg, utan vi har sålt ägg för fulla muggar.

Peter Jonsson som driver ett ekologiskt hönseri utanför Haninge hör till de som oroade sig över att fågelinfluensans intåg i Sverige skulle ha inverkan på hans äggproduktion. Nu har det gått tre månader sedan den aggressiva formen av fågelinfluensa upptäcktes i Stockholm, och farhågorna om att folk skulle sluta köpa ägg verkar ha varit obefogade.

Oron i branschen obefogad
Under våren fanns en viss oro i branschen. Säkerhetskraven på producenterna skärptes. De uppmanades bland annat att byta skor och tvätta händerna efter att ha varit i kontakt med hönsen, som inte heller fick vara utomhus.

Men för ett par veckor sedan togs restriktionerna bort, och på Sanda Hönseri får de 2 600 hönorna nu sprätta omkring under bar himmel till sista augusti.

– Då börjar ju flyttfåglarna röra sig tillbaka och det finns en risk att några av dem ska vara smittade.

Hur ser du på att ta in fåglarna i augusti?

– Det är lite tråkigt, jag skulle gärna låta dem vara ute till september-oktober som de är i vanliga fall, säger Peter Jonsson på Sanda Hönseri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".