"Slarv bakom dubbla politiska uppdrag"

Mona-Marie Arvidsdotter, toppkandidat för junilistan i Kronoberg och Jönköping, kommer omedelbart att avsäga sig sina politiska uppdrag för socialdemokraterna i Solna kommun. Det efter Sveriges Radio Kronoberg avslöjande att hon - trots att hon kandiderar till riksdagen för junilistan - fortfarande hämtar ut en ersättning om 10 000 kronor i månaden för sitt socialdemokratiska uppdrag i Solna.

– Det är slarv och personliga omständigheter som har gjort att hon inte har avsagt sig de här uppdragen tidigare under våren, säger Malin Thalin, informationsansvarig på Junilistan.

Mona-Mari Arvidsdotter, som till vardags är kriminalinspektör, lämnade socialdemokraterna i Solna för sitt nya parti Junilistan i våras. Men trots det har hon fortsatt att lyfta arvode för de socialdemokratiska uppdragen både i kommunfullmäktige och socialnämnden i Solna. Det rör sig om ungefär 10 000 kronor i månaden.

Oklart varför politikern inte gått att nå
Socialdemokraternas företrädare i Solna har under hela våren försökt få henne att lämna sina uppdrag och sluta ta emot ersättning, men det har enligt socialdemokraterna inte gått att nå Mona-Mari Arvidsdotter.

– Jag vet inte varför hon inte varit anträffbar, men hon har varit sjukskriven så det kan ha med det att göra. Jag vill egentligen inte spekulera i varför hon inte har gått att nå, säger Malin Thalin på Junilistan.

”Detta skadar förtroendet för politiker”
Men Johanna Graf som är socialdemokratiskt oppositionsråd i Solna menar att en sådan här historia gör att förtroendet för politikerna sjunker.

– Det drabbar alla politiker, och kan leda till att folk ger sjutton i att gå och rösta, att de inte litar på att politikerna gör ett bra jobb, säger Johanna Graf.

Junilistan planerar inga förändringar inför höstens valkampanj utan Mona-Mari Arvidsdotter kommer även fortsättningsvis finnas med som riksdagskandidat på listorna för Kronoberg och Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".