Tvåvåningstågen tas ur trafik på sträckan Stockholm - Göteborg

SJ har beslutat att ta de flesta av sina nya tvåvåningståg ur trafik på sträckan Stockholm - Göteborg.

Redan under onsdagen kommer tågen succesivt att bytas ut mot såkallade Regina-tåg, säger Edvard Lind på SJs informations- avdelning till Radio Stockholm.

Som Radio Stockholm tidigare berättat har problem med dörrar på de nya tågen lett till stora förseningar på sträckan Stockholm - Göteborg, och flera av tågen har även problem med luftkonditioneringen ombord.

SJ ska nu se över bokningsläget så att inga resenärer drabbas när tvåvåningstågen tas ur trafik.

Tågen ska istället trafikera Svealandsbanan, där SJ också ska se över och åtgärda problemen.

Förhoppningen är att tågen i framtiden ska kunna köras även i fjärrtrafik, utan problem, säger Edvard Lind.

De franska tvåvåningstågen har varit ett olycksbarn hos SJ enda från början. Efter ständigt krångel med dörrarna togs det bort från Svealandsbanan och fungerade sedan hyfsat i Mälardalen, på lite kortare sträckor.

Men Stockholm-Göteborg är ingen kort sträcka, och sedan tvåvåningstågen nu ersatt Intercity tågen på den sträckan, har problemen med dörrarna återuppstått.

På tisdagen krävde fackförbundet Seko att SJ tar sina nya tvåvåningståg ur trafik helt och hållet. Situationen för personalen är ohållbar säger Sekos förbundsordförande Janne Rydén till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".