Frystorkning alternativ till kremering

Frystorkning av avlidna kan bli ett alternativ till kremering. Tanken är att genom frystorkning förvandla den döda kroppen till ett pulver som sen kan begravas.
När den döda kroppen frusits ned till 196 minusgrader och fallit söder till ett pulver kan - enligt Susanne Wiigh-Mäsak, biolog och initiativtagare till projektet - metalldelar som tandplomber och höftleder plockas bort. Därefter torkas kvarlevorna och det som återstår är ett pulver som placeras i en kista och begravs. Än så länge har metoden med frystorkning av döda inte använts, och Susanne Wiigh-Mäsak har bara testat att frysa och torka delar av gris och ko. Men det finns planer på att börja bygga om ett krematorium i Ängelholm till frystorkningsanläggning, och om tillstånd ges och allt går enligt planerna så hoppas Susanne Wiigh-Mäsak att dom första avlidna ska kunna frystorkas där redan nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".