Fortsatt trafikinfo i telefonen

Det kommer att bli möjligt att få trafikinformation om Södra länken via sms till mobiltelefonen också i höst. Stockholms stad har precis tagit beslut om att förlänga projektet året ut. Samtidigt visar en utvärdering att informationen varit populär hos användarna.

- Man har använt informationen och kunnat planera sina resor i en större utsträckning än vad vi kanske trodde att man skulle göra, och då först och främst valt att undvika Södra länken om det varit mycket problem i Södra länken. Andra har också valt att skjuta på sina resor, man har kanske åkt lite senare till jobbet eller suttit kvar lite längre på kontoret, säger Henrik Silfverstolpe, som arbetar vid trafikkontoret i Stockholms stad och är projektledare för trafiken.nu.

Under våren har några hundra personer via sms till sin mobiltelefon kunnat få information om trafikläget i Södra länken. Sms:en har gått ut till exempel vid olyckor eller när delar av tunnelsystemet stängts av. Tjänsten har varit ett försök som nu alltså förlängs under hösten.

Undersökningen som gjorts bland användarna visar att de gärna skulle se att det går att precisera bättre vilken information de får till sin mobil - och de skulle gärna se att systemet utökades, i första hand till Essingeleden. Den frågan ska nu Stockholms stad titta närmare på - liksom hur tjänsten skulle kunna finansieras om den permanentas efter i år. Hittills har sms-tjänsten varit gratis för användarna.

- Om vi fattar beslut om att tjänsten ska bli en betaltjänst, så kanske den får en månadskostnad, säger Henrik Silfverstolpe.

Hur mycket skulle man kunna tänka sig att ta betalt?

- Det är kanske ett par tior vi talar om, men det återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".