Nytt bråk om taxibilarna på Arlanda

Ett nytt bråk om taxibilarnas kösystem har blossat upp på Arlanda flygplats. Sedan ett drygt halvår tillbaka får nämligen de förare som har miljöbilar ställa sig först i taxikön för att ta upp kunder. Och det här har gjort situationen ohållbar menar många chaufförer som inte har miljöbil.

I taxikön vid terminal 5 på Arlanda så är de flesta taxichaufförer upprörda över det kösystem som gäller från och med den första december i fjol. Under lågtrafik kan det stå ett 30-tal bilar i kön, många kan ha väntat i timmar. Kommer det en miljöbil får den gå före alla andra och ställa sig först.

Åker tomma från Arlanda
Luftfartverket, som beslutat om det här, vill få ned koldioxidutsläppen på flygplatsområdet. Men de flesta taxichaufförer har inte en miljöbil än, och de vanliga bensindrivna bilarna åker ändå till Arlanda eftersom de får körningar dit. Men när de sen inte får en kund med sig därifrån eftersom miljöbilarna tar dessa, så åker många tillbaks hem tomma därifrån.

Taxibolagen kritiska
Taxi 020 är tillsammans med Taxi Stockholm starkt kritiska till det här kösystemet och nyligen gick de båda bolagen ihop och anmälde Luftfartverket till Konkurrensverket, som i förra veckan beslutade att inte agera i frågan. Nu säger taxibolagen att de kan tänka sig att gå så långt som till Marknadsdomstolen. Men på Luftfartsverket så tillbakavisar man kritiken. Anders Wide som är administrativ chef säger att taxibilar som kör tomma är ett problem men tillsammans med taxibolagen kan man nog hitta en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".