Cannabisodling i norra Marocko

Mindre cannabis i Stockholm efter torka

Tillgången på cannabis minskar i Stockholm, enligt citypolisen. Torka och missväxt i Marocko förra året minskade cannabisskördarna med 60 procent.  Det märks nu inom narkotikahandeln i Stockholm.

– Vi tar inte lika mycket i beslag på gatan såsom vi gjorde tidigare när det gäller cannabis och hasch, säger Jale Poljarevius, operativ chef på citypolisens spaningsrotel i Stockholm.

Han har jobbat som narkotikapolis i 16 år och har många kontakter med både missbrukare och langare.

– Man hör även från de vanliga missbrukarna att det är svårt att få tag på ”sjysta grejor” så att säga, säger Jale Poljarevius.

Orsaken till att torkan i Marocko tycks få stor påverkan på drogmarknaden i Stockholm samt övriga Sverige är att Marocko är den överlägset största cannabisexportören till EU.

– I början av 1970-talet så hade man ganska kraftig konkurrens från Libanon, Turkiet, Afghanistan och Pakistan. Men i dagsläget så har marockanerna nittio procent av den skandinaviska marknaden, säger Jale Poljarevius.

Men trots att tillgången på cannabis från Marocko minskat kraftigt innebär inte det nödvändigtvis att droganvändningen minskar.

– Vi tar mer beslag av andra preparat. Tillgången på både bensodiazepiner och heroin är betydligt bättre just nu än vad den var förra året, säger Jale Poljarevius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".