Alkoholförbudet i parkerna övervakas inte

Polisen har svårt att hinna med att övervaka att förbudet mot att dricka alkohol på offentliga platser i Stockholm följs. För drygt ett år sedan beslutade politikerna i Stockholm att utöka alkoholförbudet till att gälla de flesta av stadens parker, parklekar och bad. Men när Radio Stockholm besöker Fatbursparken på Södermalm en vardagskväll är det flera som dricker alkohol.

I Fatbursparken träffar Radio Stockholm flera personer som inte vet att det är förbjudet att dricka alkohol där.

– Jag hörde något rykte om det förut, men jag visste inte att det gällde. Jag har träffat poliser här som har kollat min legitimation och sett att jag har åldern inne, men de har inte brytt sig så mycket utan gått vidare, säger Krister Andersson.

– Det är fint väder... Varför får man inte dricka en öl? Jag får göra det hemma på min gräsmatta, varför inte här? Undrar Ilija Grabovitch.

Har du stött på att polisen varit och kollat folk som dricker öl i parken?

– Nej.

Sommartid fylls Stockholms parker av människor och många dricker också alkohol - trots att det råder alkoholförbud i de flesta av stadens parker sedan den första juli förra året.

Polisen har svårt att hinna med att se till att förbudet följs. Just under sommaren är poliserna helt enkelt för få. Närpolisen i Klara i city har till exempel ännu inte gjort någon riktad insats för att kontrollera alkoholförbudet.

– Nej, inte specifikt för det syftet. Jag skickar inte ut patruller bara för att kontrollera alkoholförbudet, säger Kenneth Andersson, närpolischef i Klara.

Men Kenneth Andersson tycker ändå att förbudet är bra, eftersom det ger polisen en ny möjlighet att agera om det blir stökigt.

– Till exempel på Plattan, att vi nu har möjlighet att hälla ut ölen om det är busliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".