Stora variationer i livsmedelstillsynen

Det finns stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller livsmedelstillsynen. Framför allt märks stora variationer i hur många livsmedelsinspektioner som görs, enligt en ny rapport från Livsmedelsverket.

I Värmdö och Vaxholms kommuner gjordes sammanlagt bara tre inspektioner förra året. Maria Burström, som är ensam livsmedelsinspektör i Vaxholm, menar att det är svårt att hinna med och att de skulle behöva vara fler inspektörer i kommunen.

Förra året fanns i praktiken en halvtidstjänst för livsmedelstillsyn i Värmdö. Det betyder att bara en inspektion hanns med, säger Maria Burström. Hon var i stället tvungen att prioritera ett 40-tal så kallade tillsynsbesök, som inte är lika omfattande.

Totalt genomfördes nästan 6 000 livsmedelsinspektioner i Stockholms län förra året, det stora flertalet i Stockholms stad. Upplands Väsby utmärker sig som positivt exempel bland kommunerna. Där genomfördes i snitt mer än en inspektion per anläggning.

Men nästan alla kommuner i Stockholms län uppger i Livsmedelsverkets undersökning att de skulle behöva flera inspektörer. Trycket är hårt på inspektörerna och i år har det dessutom kommit ny EU-lagstiftning, som inneburit nya arbetsuppgifter för inspektörerna, enligt Doris Rosling på Livsmedelsverket.

Maria Burström i Vaxholm säger att hon gärna skulle vilja vara ute mer och inspektera. För att underlätta ska livsmedelsinspektörerna i Vaxholm, Täby och Danderyd nu börja samarbeta, och det kan bli positivt, tror Maria Burström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".