Ny begravningsmetod kräver lagändring

En lagändring som tillåter en helt ny begravningsmetod är inte allt för avlägsen. Det tror juristen vid Svenska kyrkans församlingsförbund, Karin de Fine Licht. Hon säger till Radio Stockholm att kyrkan haft kontakt med kulturdepartementet och diskuterat frågan.
Den nya begravningsmetoden går ut på att den avlidne kyls ned till minus 196 grader. Kroppen utsätts sen för vibrationer och skakas sönder. På så sätt är det lätt att sortera ut tex amalgam, höftledsproteser med mera. Den nya begravningsmetoden anses alltså innebära vissa miljövinster. Det stoft som blir kvar kan sen gravsättas. Metoden har utvecklats av biolog Susanne Wiigh-Mäsak. Än så länge har metoden med frystorkning av döda inte använts och Susanne Wiigh-Mäsak har bara testat att frysa och torka delar av gris och ko. Men det finns planer på att börja bygga om ett krematorium i Ängelholm till frystorkningsanläggning. Om tillstånd ges och allt går enligt planerna så hoppas Susanne Wiigh-Mäsak att dom första avlidna ska kunna frystorkas där redan nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".