S-toppar bjöd på middag mot reglerna

Den socialdemokratiska ledningen i Stockholms stadshus har bjudit partikamrater på båtutflykt och trerättersmiddag med vin och likör. Det trots att stadens representation ska vara spritfri. Nu reagerar anställda i staden.

Vårdbiträdet Lena Ezelius och barnskötaren Ingvar Jordås är besvikna över att politikerna inte följer de regler de själva satt upp.

– Man blir sur, tycker det är klantigt. Och jag känner en irritation över att man tycker att det är okej att man har privilegier som andra inte har, säger Lena Ezelius.

– Jag tycker politikerna ska betala det här med egna pengar, de har ju löner så att de har råd, säger Ingvar Jordås, barnskötare.

Minns inte att avec serverades
Det var i början av maj i år som finansborgarrådet Annika Billström tillsammans med nio andra socialdemokrater och stadsdirektören Bosse Sundling åkte båt till Sturehofs slott i Norsborg för att diskutera aktuella frågor över en trerättersmiddag.

Till maten serverades, enligt fakturan, vin för drygt 2 000 kronor och avec för 640 kronor - trots att starksprit inte är tillåtet enligt stadens egna riktlinjer. Men stadsdirektör Bosse Sundling minns inte att det dracks någon sprit.

– Jag har i varje fall inte beställt det, och jag kan inte erinra mig att vi intog sprit. Men har det serverats avec är det fel, och då ska jag se till att personligen betala det.

Anställda vill ha en ursäkt
Totalt gick notan för båttur, middag och busstransport hem på drygt 30 000 kronor. Och det var i dyraste laget, säger Bosse Sundling.

– Hade jag vetat vad jag vet nu hade vi naturligtvis inte hyrt en båt för 12 000 kronor. Jag hade ingen aning om att den kostade så mycket och det var en brist från min sida att inte undersöka det i förväg.

Men anställda i staden tycker politikerna ska be om ursäkt.

– Det är väl bara att säga det att ”jag är hemskt ledsen, vi hade kollektivt hjärnsläpp, men självklart ska vi betala det här”, säger Lena Ezelius.

– Och sedan ska de se över och se till att de inte agerar på det här sättet i framtiden, lägger Ingvar Jordås till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".