Högsta antalet lägenhetsinbrott på tio år

Antalet anmälda lägenhetsinbrott i Stockholms län under årets första sex månader är det högsta på tio år. Det framgår av den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet. Ökningen pågått i flera år och som Radio Stockholm nyligen berättade har antalet lägenhetsinbrott ökat med 56 procent bara sen förra året.

– Ja, det är oroväckande att vi fått en uppåtgående trend. Det kan bero på flera olika faktorer. Det kan bero på att vi får ut sådana som begår de här brotten från våra anstalter och att vi tillfälligt får hit sådana som begår brott från utlandet, säger Anders Rydberg, polisinspektör på Länskriminalpolisens forsknings- och utvecklingsenhet.

Notoriska tjuvar, utländska ligor, men också sämre grannsamverkan och dåligt skyddade bostäder - det tror polisen kan vara delförklaringar till att lägenhetsinbrotten i Stockholms län fortsätter att öka - samtidigt som villa- och radhusinbrotten inbrotten nu minskar.

DNA-analyser förenklar för polisen
Brottsförebyggande rådets statistik visar att 1 233 fullbordade eller försök till lägenhetsinbrott anmäldes i länet under första halvåret i år. Det är den högsta siffran under de senaste tio åren. Enligt polisens egen statistik för årets första kvartal är de värst drabbade områdena i länet Södra Järva, Kista, Södertälje och Botkyrka.

Polisinspektör Anders Rydberg säger att polisen jobbar med förebyggande information, men att det inte går att göra så mycket mer för att förhindra inbrotten. Polisens uppgift är att få tag på den som gjort ett inbrott och där har det blivit bättre, inte minst med de nya möjligheterna att göra DNA-analyser.

– Där har vi sett en klart ökad trend. Förhoppningsvis kan vi kanske omvända fler ju fler vi får tag i, så att de ser att man åker fast när man begår de här brotten, säger polisinspektör Anders Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".