Elva års fängelse för "Alexandramannen"

Elva års fängelse och livstids utvisning blev straffet för den så kallade Alexandramannen när domen föll vid Malmö tingsrätt idag.

Han döms för flera olika sexualbrott, bland annat våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig, som han begått mot sammanlagt 58 flickor. Han kom i kontakt med flickorna via Internet och flera av dem var från Stockholmsområdet.

Kammaråklagare Urika Rogland är nöjd med domen.

– Jag har bara hunnit titta som hastigast på domslutet, men det har jag har sett är jag väldigt nöjd med. Det är visserligen fyra ogillande åtalspunkter, så de får jag titta närmare på, men straffets längd är jag väldigt nöjd med, säger hon.

Sökte kontakt på internet
Efter ett halvårs rättegång kom idag alltså domen mot den 31-årige mannen som på Internet gick under namnet ”Alexandra”. På olika ungdomssidor på nätet sökte han kontakt med unga flickor från hela landet - bland annat Stockholmsregionen.

Genom att låtsas vara en kvinna i 25-årsåldern övertalade han dem att stämma träff. Han lockade med modellkontrakt, lyxiga middagar och pengar, och när flickorna sedan träffade honom så hade han sex med dem, vare sig de ville eller inte, och i åtta fall döms han därför också för våldtäkt.

31-åringen ska också betala stora skadestånd till de sammanlagt 58 flickor som drabbats. Fyra åtalspunkter - bland annat tre som gäller våldtäkt - ogillas dock av tingsrätten.

Erkänner sexköp
31-åringen har hela tiden erkänt att han har köpt sex av flickorna. Men han säger att han aldrig våldtagit någon och framför allt så har han hela tiden sagt att det inte är han som är den beryktade Alexandra, utan att hon finns på riktigt och att det är hon som förmedlat kontakten mellan honom och flickorna.

Men tingsrätten menar i sin dom att de så kallade chattloggar som hittats i mannens dator bevisar att det verkligen är han som är Alexandra.

Och kammaråklagare Ulrika Rogland tror att den här domen kan få viss betydelse.

– Den kan vara vägledande just när det gäller internetkontakter och även när det gäller många sexbrott, säger Ulrika Rogland.

31-åringens försvarare säger till Ekot att domen kommer att överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".