Invandrarföreningar ska få fler att rösta

För att öka valdeltagandet bland personer med invandrarbakgrund har Stockholms stads kulturförvaltning i år för första gången gett pengar till en rad invandrarorganisationer.

En av dessa är Indisk-svenska föreningen där Srikumar Hariharan är ordförande. Intresset för höstens val är inte så stort bland stockholmare med indiska rötter säger han:

– Som det ser ut just nu är det ganska svalt därför att det inte är många indier som är aktiva inom politiken. Men vi ska informera och vi ska försöka entusiasmera.

Indisk-svenska föreningen ska informera inför höstens val via post och mejl och sammanlagt sju informationsmöten. Och det ska leda till att fler stockholmare med indisk bakgrund går och röster i september är det tänkt.

En miljon kronor
För den här satsningen har föreningen fått 40 000 kronor från Stockholms stads kulturförvaltning. Sammanlagt har kommunen delat ut cirka en miljon kronor till en rad invandrarorganisationer för att de ska gå ut med valinformation.

– Syftet med det här att försöka få ambassadörer som folk lyssnar på ute i områdena och förmå dem att övertala folk att gå och rösta därför att det är viktigt att deras röst görs hörd i valet, säger Isak Reichel på kulturförvaltningen.

Runt 25 000 personer i Stockholms län är nyblivna svenska medborgare som får rösta i höstens riksdagsval för första gången. Vid förra valet var det bara 67 procent av de personer som hade sina rötter i andra länder som röstade i riksdagsvalet. Bland de svenskfödda var siffran 83 procent.

Rättighet
Och det bristande valdeltagandet är ett problem, enligt Srikumar Hariharan på Indisk-svenska föreningen. Och han tycker att både invandrarna och de politiska partierna måste ta sitt ansvar. Själv har han alltid utnyttjat sin rösträtt sedan han kom till Sverige för nästan trettio år sedan.

– Det har jag alltid gjort. Det är ju min rättighet och min skyldighet och jag vill inte vara utan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".