Trafikproblem på Dalarö fara för boende

På Dalarö i Haninge kommun har trafiken blivit ett växande problem. Bristen på parkeringsplatser får stressade båtresenärer att öka farten när de kör genom samhället. För de boende har biltrafiken blivit en fara på den trottoarlösa huvudgatan.

Björn Åkerblom är en av de boende på Dalarö som har engagerat sig för att lösa trafiksituationen.

– En del bilister från Stockholm har bråttom och pinnar på genom samhället, där mammorna går med sina barnvagnar och ungarna går med glass. Det kräver respekt av bilisterna, men det visar inte alla och det är då risken är framme, säger Björn Åkerblom.

Den smala gatan som går till färjeläget på Dalarö skär rakt igenom tätorten och saknar trottoarer. Många bilister som kommer till Dalarö för att ta en färja ut i skärgården kör fram och tillbaka på gatan för att leta parkeringsplats, och får till sist bråttom att hinna med båten.

Haninge kommun har tidigare försökt lösa trafikproblemen genom att bygga enstaka parkeringsplatser på olika ställen på Dalarö, och genom att sänka hastigheten i samhället, säger Vera Rehnfeldt folkpartistisk ordförande i tekniska nämnden. Till hösten ska de titta på mer långsiktiga lösningar på problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".