Stockholm återtar 4 000 gravplatser

Kyrkogårdsnämnden i Stockholm har beslutat att återta nästan 4 000 gravplatser. Det handlar om gravplatser där det inte gått att hitta någon anhörig som vill förlänga rätten till platsen - och gravplatserna kan nu komma att användas igen.

Sedan fyra år tillbaka bedrivs ett särskilt projekt i Stockholm för att spåra upp anhöriga till begravda där gravrätten gått ut.

Den som köper en gravrätt idag gör det för 25 år. Därefter kan gravrätten förnyas. I Stockholm finns idag områden där gravrätterna gått ut för länge sen, där kyrkogårdsförvaltningen inte haft kontakt med de anhöriga. Det är dem som förvaltningen nu försökt spåra, berättar Roland Palm vid Kyrkogårdsförvaltningen, under ett besök på Skogskyrkogården.

- Det här kvarteret som vi står på är ett gammalt så kallat allmängravsområde, där var gravsättningarna i början av 1950-talet. Då försöker vi nu komma tillbaka och se om vi kan hitta några som är intresserade av att behålla de här gravrätterna och få dem förnyade, säger han.

I vissa fall har det det inneburit ett mindre detektivarbete för de anställda på Kyrkogårdsförvaltningen att spåra de anhöriga. I de fall det inte gått att hitta de anhöriga har skyltar placerats ut på gravarna under en längre tid, innan förvaltningen till slut valt att återta gravplatsen. Hittills har det skett med 11 500 platser.

Dessutom har nästan 4 000 anhöriga som spårats upp valt att lämna tillbaka gravrätten. De har inte haft något emot att platserna återanvänds.

- Vi ser snarare det att folk som återlämnar sina gravplatser tycker att det är bra att de återanvänds för att vi kan ju inte utöka arealen för begravningsplatser över hela Stockholm, utan vi måste alltså begränsa oss inom de arealer som vi har, säger Roland Palm.

Först år 2008 kommer de platser som nu återtagits att bli aktuella för nya gravsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".