Landstinget berett ta emot hemvändande från Libanon

Myndigheterna i länet är förberedda för att hjälpa de svenskar som evakuerats ur Libanon och nu kommer till Sverige. Stockholms län landsting har till exempel ordnat ett stödteam på Arlanda, som fanns på plats när det första planet med hemvändande kom i morse. 

Basma Kanbar var en av dem som kom med planet i förmiddags. Hon är både lättad och sorgsen över att ha lämnat Libanon. 

- Vi ville bara bort, men samtidigt ville vi stanna för att vi har också nära och kära. Det känns äckligt när man bara ser sitt land förstöras hela tiden, säger hon till P4 Extra.

En del av länets kommuner erbjuder också krishjälp. Till exempel Solna som väntar personer som evakuerats. Kommunen har en särsklid telefonlinje dit den som behöver hjälp kan ringa .

De första svenskarna som evakuerats från Libanon landade i morse på Arlanda. Landstinget har ett beredskapsteam på plats för att ge medicinsk omvårdnad och psykologiskt stöd tå de ankommande.

- Än så länge så har det varit lugnt då sett ur vårt perspektiv, alltså vad gäller behovet av direkt sjukvård och direkt psykiskt omhändertagande, men vi vill ändå ha personal där uppe, säger Anders Fridell, presschef på landstinget.

Några har fått ekonomiskt bistånd av socialtjänst som också finns på plats, men få har hittills sökt sig till landstingets sjukvårdare och psykologer.

Zeinab Zhiith har just anlänt med mamma, lillasyster och moster. Hon känner glädje över att vara hemma i tryggheten, men sorg över alla släktingar som är kvar.

- Man vill hjälpa dem eller man vill att de ska följa med, säger hon.