Kommunal beklagar felaktiga ungdomslöner

Det är beklagligt att sommarjobbande ungdomar i Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning fick fel anställningsavtal, säger man på fackförbundet Kommunal idag.

Sommarjobbarna fick först avtal med rätt till semesterersättning utöver timlönen. Men nu vill stadsdelsförvaltningen att ungdomarna ska skriva på ett nytt anställningsavtal som är utan semesterersättning, i enlighet med gällande kollektivavtal.

- Ja, det är ju synd om ungdomarna, det är väldigt synd om dem att de har blivit lurade. För att de känner sig ju lurade framför allt då. 800 kronor drygt, det är ju i alla fall mycket pengar för en ungdom, säger Anna-Carin Hill, ordförande på Kommunals sektion 27, till Radio Stockholm.

Först fick de sommarjobbande ungdomarna ett anställningsavtal från arbetsgivaren Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning där de utöver timlönen fick rätt till semesterersättning. Sen fick ungdomarna ett nytt avtal på posten. I det medföljande brevet uppmanades ungdomarna att skriva på det nya kontraktet utan att det förklarades att semesterersättningen tagits bort.

Att det i brevet inte framgick vad det nya anställningsavtalet innebär är en av de punkter Christopher Jörgensen, en av dem drabbade sommarjobbarna, reagerat på.

- För det andra har de skrivit att man ska skicka med sitt gamla avtal för att förhindra att det blir någon form av konflikt. Jag tänker inte skriva på avtalet under några omständigheter, säger han.

Om den ena parten inte skrivit på avtalet så blir det en tvistefråga, säger Anna-Carin Hill på Kommunal. När Christopher Jörgensen frågade Kommunal vad han skulle göra fick han rådet att skriva på det nya avtalet. 

- När vi har konsulterat våra ombudsmän, har vi fått den informationen att arbetsgivaren kan ändra avtalet, säger Anna-Carin Hill.

Men kan arbetsgivaren ändra anställningsavtalet utan samtycke från arbetstagaren?

- Tittar man på lasen, lagen om anställningsskydd, så står det ju att bägge parterna ska vara överens om ändringen.