Olika orsaker till flera valsedlar från samma parti i kommunvalet

I flera av länets kommuner ställer ett och samma parti upp i kommunalvalet med flera olika valsedlar. Om man bortser från Stockholms stad, där många partier har olika röstsedlar i olika stadsdelar, handlar det om fyra partier i fyra av länets kommuner.

I Nacka har miljöpartiet hela fyra olika valsedlar och miljöpartisten Kerstin Nöre Söderbaum är förvånad över att inte fler partier använder olika valsedlar.

- Jag visste inte att inte var något annat parti som anammat det. För att just det här att profilera olika kommundelar, det är ju en demokratifråga också, de flesta kommuner här runt Stockholm är ju förhållandevis stora, säger hon.

Kerstin Nöre Söderbaum toppar miljöpartiets valsedel i Nacka. Eller, så är hon nummer två på listan. Eller nummer fyra. Allt beroende på vilken av partiets fyra olika vallistor man tittar på. Det är inte första gången miljöpartiet i Nacka väljer att ställa upp i valet med flera olika röstsedlar och erfarenheterna är goda, säger Kerstin Nöre Söderbaum.

- Vi har kunnat lyfta fram de olika frågorna i olika kommundelar.

Miljöpartiet i Nacka är inte ensamma i länet med att ställa upp i höstens kommunalval med flera olika valsedlar. Det blir två helt olika röstsedlar att välja mellan för de som vill rösta på moderaterna i både Österåker och Vaxholm eftersom man inte kunnat enas om en lista.

I Vallentuna är det dock inte någon schism som ligger bakom att Centerpartiet för första gången väljer att gå till val med två olika valsedlar. Tanken är istället att locka fler väljare i kommunens glesbydsområden när centerns avdelning i Brottby-Kårsta nu fått en egen lista.

- Vi kommer väl att gå ut med lite information innan här, så att väljarna förstår nog varför, säger Bengt Dahlbeck, ordförande i Brottby-Kårsta-Centern i Vallentuna kommun.

Du tror inte att det kan vara förvirrande?

- Det kan väl tyckas så, men jag tror inte det.