"Vi har flera invandrare på våra vallistor"

Det vänsterpartistiska sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord tillbakavisar kritiken om att få av kandidaterna med invandrarbakgrund skulle ha chans att komma in i landstingsfullmäktige.

Vänsterpartisten Necla Bora från Kista menar att  invandrare på partiernas vallistor bara är ett spel för gallerierna, egentligen står de för långt ner för att komma in i fullmäktige. Hon menar att det är ett problem som gäller för alla partier.

Men enligt sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord är det helt fel när det gäller vänsterpartiet.

– Jag är upprörd och arg över påståenden att när vi fastställer listor i vänsterpartiet så kallas det för spel för gallerierna. Vi gör det i en öppen och demokratisk process. Jag hade förväntat mig att en representant för vänsterpartiet också skulle respektera den demokratiska processen, säger Birgitta Sevefjord.

30 procent har invandrarbakgrund
Vänsterpartiet är det parti som har nominerat flest kandidater med invandrarbakgrund till landstingsfullmäktige. Nästan 30 procent eller 18 av partiets 59 kandidater har sina rötter i ett annat land än Sverige.

Men vänsterpartisten Necla Bora från Kista är kritisk till hur vallistorna utformats. Få av kandidaterna har någon verklig chans att komma in i landstingsfullmäktige, menar hon.

– Jag har varit 25 år i Sverige. Varje valperiod pratar vi om att vi ska ha fler invandrarnamn på listorna. Visst finns det många namn med invandrarbakgrund, men de har nästan ingen chans att komma in, säger Necla Bora.

Är stolt över vallistorna
Men sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord är stolt över vallistorna.

– Om vi får samma valresultat i år som förra valet så kommer det att vara fem invandrarkandidater som representerar oss på de 14 platser vi har. Det är över en tredjedel. Det finns inget annat parti som ligger i närheten av den siffran, säger Birgitta Sevefjord.