Mer pålitliga - men inte snabbare bussar under trängselskatteförsöket

Trots att det blev färre bilar i Stockholmstrafiken under de nästan sju månader trängselskatteförsöket pågått så tar bussresorna i Stockholms innerstad fortfarande lika lång tid - något som förbryllar SL.

- Ja, det är ju faktiskt det som våra trafiktekniker håller på och sliter sitt hår kring just nu, för det hade vi nog trott att det skulle gå lite snabbare, säger Per Ekberg, planeringschef på SL.

En förklaring kan vara att förarna anpassar hastigheten till gällande tidtabell, tror Per Ekberg.

- Vi hade nog räknat med att det skulle ge lite mer effekt ändå i mätningarna än vad det faktiskt gör, så det är en fråga som vi för närvarande funderar kring, säger han.

I våras såg SL över om de behövde göra om tidtabellerna för att det gick snabbare att köra i innerstan under trängselskatteförsöket. Men då upptäckte man att bussarna faktiskt inte gick fortare. Men pålitligheten, det vill säga sannolikheten att bussen kommer i tid, har ökat och busschaufförerna är mindre stressade och mår bättre, säger  Per Ekberg.

- Det är ju inte bara kunderna som påverkas av att bussarna är sena, utan det är ju även förarna, för dels vill man ju göra ett bra servicejobb för våra resenärer och dessutom är det så att arbetsschemat påverkas om man ligger sent, man får svårt att hinna med de raster man har rätt till och liknande.

Skulle busstidtabellerna göras om får man tillbaka ökad stress i trafiken och risk för förseningar, enligt Per Ekberg.

- Det känns inte som den rätta lösningen idag, säger han.