"Vi ska bli bättre på att utreda hatbrott"

Polisen i Stockholm ska bli bättre på att utreda hatbrott mot homosexuella. Det säger länspolismästare Carin Götblad idag. Som Radio Stockholm berättade igår är det enligt en ny studie bara fem procent av hatbrottsanmälningarna i Stockholm som går till åtal. Det är den näst sämsta siffran i landet av de tio polismyndigheter som ingår i studien.

Cecilia är en ung homosexuell tjej som blev utsatt för ett hatbrott tidigare i somras.

– Jag var på en musikfestival och frågade en tjej om hon var homosexuell och då slog hon mig i ansiktet. Sedan frågade hon om jag var det och jag sa ja, och då slog hon mig en gång till. Jag blev förstås jättechockad. Jag trodde aldrig att någon skulle klippa till mig för att jag ställer en fråga.

Fick bra bemötande av polisen
Dagen efter polisanmälde Cecilia misshandeln. För henne var det självklart. Cecilia fick ett bra bemötande av polisen. Men att inte fler vågar anmäla tror hon delvis kan bero på att de har fått ett dåligt bemötande.

– Jag tror man blir lite hämmad och känner att det inte kommer att spela någon roll. Man kanske inte orkar gå till polisen och återuppleva det som hänt, det kan ju vara väldigt traumatiskt för den som varit med om det, säger Cecilia.

För låg siffra enligt Götblad
Radio Stockholm berättade igår om Forum för levande historias nya studie om homofoba hatbrott. Enligt den gick år 2004 bara fyra av 74 anmälningar om hatbrott vidare till åtal i Stockholm. Det trots att länspolismästare Carin Götblad lovat att polisen ska börja prioritera hatbrott.

– Det är alldeles för lågt. Rättsväsendet har olika tolkningar av vad som är ett hatbrott, och om man inte riktigt vet i rättsväsendet vad man egentligen menar med hatbrott då blir det svårare att driva utredningar, säger Carin Götblad.

6 000 poliser utbildas i HBT-kunskap
Carin Götblad menar ändå att polisen i Stockholm blivit bättre på att utreda hatbrott. Till exempel utbildas just nu de 6 000 anställda i HBT-kunskap.

– Det är ofta långt fram i utredningen som vi får reda på motivbilden. De utsatta berättar inte gärna det i början och därför jobbar vi mycket med att förbättra bemötandet till brottsoffren. Homosexualitet är fortfarande skam- och skuldbelagt i samhället.