Många vill ha bergvärme

Allt fler Stockholmare ansöker om att få borra för bergvärme till sina hem. Ansökningarna hos Stockholms stad har tredubblats från år 2000 till år 2005. Och i år räknar staden med ännu fler ansökningar än förra året.

– Fördelarna är att slippa oljeberoendet. Och det är driftssäkert och miljövänligt, säger Göran Åkerström en av dem som skaffat bergvärme.

På den lilla tomten framför radhuset i Bagarmossen finns det 223 meter djupa borrhålet som han och grannen får värme genom. Runt 120 000 kronor kostar det att installera bergvärme, men Göran Åkerström i Bagarmossen är ändå nöjd.

Enligt hans mäklare och bank har husets värde höjts med samma summa och varje månad sparar han hundralappar, säger han. Nu värms hans och grannens hus genom att den åttagradiga värmen i urberget pumpas upp och liksom komprimeras till 55-60 grader som går ut i elementen.

Kraftig ökning
Det råder delade meningar om de miljömässiga och samhällsekonomiska fördelarna med bergvärme och det finns experter som hävdar att den dyrare fjärrvärmen är bättre. Men oavsett detta så väljer nu allt fler Stockholmare bergvärme och söker därmed tillstånd hos Stockholms stad. År 2000 fick staden in 420 ansökningar, år 2005 var det 1300 ansökningar - i år kan det bli ännu fler.

– Det kan ha att göra med de ökade energikostnader som hushållen har. Det kan också vara en ökad marknadsföring från installatörerna, säger Henrik Bengtsson, miljöinspektör på Stockholms stads miljöförvaltning.

Är det här en bra eller dålig utveckling?

– Jag tycker att det är en bra utveckling. Vi försöker ju få bort de gamla oljepannorna och den direktverkande elen och det här är ett sätt, säger Henrik Bengtsson.