Båtar tömmer latrin trots förbud

För den som är beroende av sjövatten på sitt lantställe kan föroreningar förstöra sommaren. Det är vad som hänt Mirjam Vöhrman som har fritidshus på en ö i Mälaren.

– Båtar tömmer sina latrintankar och det driver i land på våra stränder. Och blir allmänt äckligt. Vi använder det här vattnet för att diska i och duscha i och så går vi ner och badar förstås, säger Mirjam Vöhrmann.

Upprepade gånger i sommar har hon och hennes grannar på Mälarön Lambarö utanför Hässelby i Stockholm upptäckt avföring i vattnet. Att det är förbjudet att tömma tankarna i mälaren borde båtägarna veta tycker hon.

– De ska ta reda på vad som gäller, var man tömmer sina tankar och tänka på att det bor folk i området som bokstavligen får simma runt i deras skit, säger Mirjam Vöhrmann.

Stockholms Stads miljöförvaltning tar vattenprov på alla strandbad varannan vecka under sommaren. Vid senaste provet i Hässelbyområdet för en vecka sedan var vattnet bra, men vattenkvaliteten kan skilja mellan närbelägna platser och förändras snabbt. Och latrinutsläpp innehåller e-colibakterier som rent av kan göra folk sjuka, säger miljöinspektör Henrik Bengtsson:

– Det är faktiskt förbjudet att släppa sina tankar nära kusten.