Sista dagen av trängselskatteförsöket

Idag är sista dagen av trängselskatteförsöket. I närmare sju månader har alla som kört i Stockholm betalat trängselskatt. Innan försöket drogs igång var många Stockholmare skeptiska till försöket som beräknas kosta 3,8 miljarder kronor.

Stockholmarna var skeptiska innan försöket drog igång. Trängsel och kaos befarades både på Essingeleden, på södra länken och i kollektivtrafiken. Men kaoset uteblev, vardagen lunkade på. Idag har det snart gått sju månader sen starten och halv sju ikväll är det slut.

46 miljoner fordon

Ungefär 46 miljoner fordon kommer att ha passerat betalstationerna under tider då trängselskatt togs ut. Var femte fordon slapp betala skatten av olika skäl, men de som var skattepliktiga har sammanlagt betalat runt 400 miljoner kronor.

Trafiken har minskat

Trafiken till och från Stockholms innerstad har minskat med 20-25 procent mot förväntade 10-15 procent. Och under våren har opinionsundersökningar pekat mot att boende i Stockholm blir mer och mer positiva till trängselskatten. Men de som Radio Stockholm pratade med på trängselskatteförsökets näst sista dag var de flesta fortsatt skeptiska.