Ökad trafik när trängselskatteförsöket tar slut

Trafiken i Stockholm kommer förmodligen att gå tillbaka till den normala nivån när trängselskatteförsöket slutar. Antalet bilar kan till och med bli fler än innan försöket, enligt trafikforskaren Jonas Eliasson.

- Ja, när det inte kostar pengar längre, så är det många som helt enkelt kör som de gjorde för ett år sen, säger trafikforskaren Jonas Eliasson på analysföretaget Transek som varit med och utvärderat trängselskatteförsöket.

Efter nästan sju månader är det ikväll slut på försöket med trängselskatt i Stockholm. Miljöavgiftskansliets utvärdering av försöket har visat att trafiken till och från Stockholms innerstad har minskat med 20 till 25 procent och att miljön blivit bättre.

Men de effekterna lär inte bestå, säger trafikforskaren Jonas Eliasson. Han tror att de allra flesta som under försöket valde att färdas på annat sätt nu börjar köra bil igen. Bilisterna kan till och med bli fler än före försöket, spår Jonas Eliasson:

- De som så att säga har lockats ut på gatorna av den goda framkomlighet vi har haft under försöket fortsätter att köra bil innan de upptäcker att hoppsan, vad mycket köer det blev, och de så att säga skräms bort igen.