Nazister går till val i Sollentuna

Organisationen Nationalsocialistisk Front, NSF, ställer upp i kommunvalet i Sollentuna i höst. De etablerade partierna i kommunen har gemensamt bestämt sig för att motarbeta organisationen inför valet.

Nationalsocialistisk Front är Sveriges största nazistiska organisation, och Sollentuna är en av de sex kommuner i landet där partiet nu kandiderar. Organisationens huvudfråga är att alla som inte är vita enligt deras definitioner ska utvisas ur Sverige.

– Vi vill utvisa alla etniskt främmande invandrare. Vi går alltså efter etnicitet och ras, det är det som vi har som kriterium för om man ska få stanna i Sverige, säger Rickard Ekman, NSF:s länsledare i Stockholm till Radio Stockholm.

Måste få minst 500 röster
Rickard Ekman är själv den som kandiderar i Sollentuna. Han kommer in i kommunfullmäktige om NSF får minst 500 röster i valet i Sollentuna.

De etablerade partierna i Sollentuna har gemensamt bestämt sig för att fördöma och motarbeta NSF inför valet, bland annat med gemensam antirasistisk information till medborgarna.

Kommunalrådet: Galenskap
Kommunalrådet Torbjörn Rosdahl (m) kallar NSF:s vilja att utvisa svenskar med invandrarbakgrund för galenskap.

– Alla galenskaper de håller på med kommer jag att bemöta i media, men att låta dem bli etablerade genom att till exempel komma in på skolor, har jag svårt att se nyttan med, säger han.