Homosexuella poliser bemöts bättre

Polisen i Stockholm har blivit mer tolerant mot anställda som är homo-, bisexuella och transpersoner, men det finns mycket kvar att göra. Det framkom på torsdagen när det europeiska gaypolissymposiet inleddes i Stockholm.

Projektledare Riikka Asmundsson, som till vardags är närpolis i Hässelby-Vällingby, säger att hon kan vara öppen på jobbet, men hon har fått negativa reaktioner från kollegor.

– Jag pratar om min fru och mina barn precis som alla andra kollegor gör. Jag har fått fråga: Måste du hela tiden tala om att du är homosexuell, säger närpolis Riikka Asmundsson.

För första gången i Stockholm
Årets europeiska gaypolissymposium är det tredje som hålls, men för första gången i Stockholm.

180 poliser från elva länder deltar. Många av deltagarna är själva öppet homosexuella poliser, men även chefer och handläggare inom polisen finns med.

Föreläser gör bland annat Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, Homo, Hans Ytterberg och ministrarna Jens Orback och Mona Sahlin.

Polisen jobbar aktivt med hbt-kunskap
Länspolismästare Carin Götblad är en av deltagarna och hon säger att polisen i Stockholm jobbar aktivt mot fördomar mot homo, bisexuella och transpersoner.

– Vi håller på och utbildar alla 600 anställda inom polisen i Stockholms län så att de får god hbt-kunskap.

– Detta förändras inte på en natt. Det är viktigt att fortsätta diskussionen och delta i samtalet. Att påverka människors attityder tar tid, säger länspolismästare Carin Götblad.