Mer pengar utlovas till vård av hjärtsjuka

Majoriteten i landstinget lovar nu mer pengar till vården av hjärtsjuka i länet. Idag kom larm från läkare om att de långa väntetiderna för att få en hjärtoperation kostar liv.

Hittills i år har elva personer dött i väntan på operation. Det är fler än under hela förra året.

Jan Liska, som är tillförordnad verksamhetschef på den klinik som utför hjärtoperationer på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, slår idag larm om bristande resurser, underbemanning och brist på vårdplatser.

Väntetiden för en hjärtoperation i stockholm kan vara upp till sex månader - en väntetid som innebär stora risker för patienterna. Hittills i år har elva personer dött medan de väntat på att få sin hjärtoperation. Samtidigt har 60 patienter som stått i kön på eget bevåg använt vårdgarantin för att få en operation i uppsala.

Inger Roos, socialdemokratiskt landstingsråd i stockholm, är bekymrad och säger att hon inte fått tillräckligt med information om hur allvarligt läget är. Hon säger också att majoriteten på tisdag i nästa vecka tar beslut om att tillföra cirka 70 miljoner kronor för att uppfylla vårdgarantin.

Men Stig Nyman, kristdemokratiskt oppositionslandstingråd, säger att man känt till problemen länge. Han menar att uppgifterna om problemen med hjärtvården inte är nya.