Borgerliga kommuner höjer skatten mest

De borgerliga kommunerna i länet har höjt kommunalskatten mer än de vänsterstyrda sedan förra valet. I genomsnitt har de borgerliga kommunerna höjt skatten med 63 öre, medan de vänsterstyrda höjt med 33 öre, enligt statistik från SCB.

Allra mest har borgerligt styrda Vallentuna höjt skatten - med en krona och 50 öre. Den skattehöjningen har invånarna i Vallentuna har blandade känslor inför.

– Det är ju inte så mycket som blivit gjort så jag tycker det är konstigt. Jag trodde ju pengarna skulle gå till simhallen till exempel, men den har kommunen sålt ut nu till en privat entreprenör. Och det tycker jag inte så mycket om, säger Britt-Marie Jakobsson.

– Det är mycket för alla, det är en oerhörd höjning. Men vadå, det kostar att ha en bra åldringsvård och en bra skola. Jag hoppas pengarna går dit, säger Hasse Alm.

”Inget val”
Elva av länets fjorton borgerligt styrda kommuner höjt kommunalskatten sedan förra valet. Fem vänsterstyrda kommuner och två kommuner som styrs av en koalition har också höjt skatten. Totalt har 18 av länets 26 kommuner höjt skatten.

Högst skatt betalar idag de som bor i Norrtälje, lägst de som bor i Solna. Vallentuna har inte bara höjt skatten mest i länet, utan också näst mest i hela landet. Sten-Åke Adlivankin, moderat kommunalråd, säger att politikerna inte hade något val.

– Annars hade vi varit tvungna att göra oerhört stora neddragningar, så pass stora så att man hade fått minska kvaliteten och det ville vi inte göra.

Var det ett svårt beslut att fatta att som borgerlig kommun höja skatten så pass mycket?

– Det är alltid svårt att höja skatten. Det är ju faktiskt folkets pengar vi talar om. Och det ligger ju i uppgiften att se till att man använder så lite skattemedel som möjligt och ändå får en så hög kvalitet som möjligt. Så det var ett tufft beslut, ja, säger Sten-Åke Adlivankin.

600 förlorade kronor
En undersköterska i Vallentuna som har en lön på 18 000 kronor har förlorat 600 kronor i månaden på att både kommunen och landstinget höjt skatten. Och det finns de som tycker att det rimmar illa att skatten höjts så mycket i borgerliga Vallentuna.

– Nej, jag tycker att det är fel. Om de nu har en policy att skatten ska sänkas och så höjer de skatten här, det tycker jag är galet, säger Vallentunabon Lillemor Frank.