Många nya småpartier i länet

Trenden att starta nya partier håller i sig och i vid sidan av de etablerade riksdagspartierna ställer 34 mindre partier i länet upp i höstens val till kommun och landsting. I Nynäshamns kommun kandiderar nybildade Sorunda.net för första gången i kommunalvalet.

– Vi såg att de etablerade partierna utarmade kommunens glesbygd och satte fokus på Nynäshamns centrum genom att bland annat tillåta att man la ner vårdcentralen och inte byggde någon ungdomsgård till vår högstadieskola, säger Christer Sundquist som är partiledare för Sorunda.net.

Är ni ett missnöjesparti?

– Socialdemokraterna startade 1898 för att de var missnöjda så nu är det dags för oss att ta stafettpinnen och röra om i grytan.

Det är alltså missnöjet med kommunens glesbygdspolitik som lagt grunden till nybildade Sorunda.net. Av liknande skäl har Ö-partiet i Ekerö bildats.

34 nya mindre partier
Vid sidan av de etablerade riksdagspartierna ställer 34 mindre partier upp i kommun- och landstingsvalet i höst. Exempel på andra nykomlingar är jongleringspartiet, Framtid Väsby och Nackalistan i Nacka. I Värmdö och Österåker har nya lokalpartier bildats av avhoppare från etablerade partier.

Barbro Söderlund som bor i Sorunda är positiv till Sorunda.net.

– Ja, jag tycker det. Det lilla jag har förstått. De värnar om vår miljö och annat. Det verkar klokt. Det är ju närmiljön man är intresserad av mest.

Men kan du tänka dig att rösta på ett sådant nytt parti?

– Ja, det kan jag faktiskt tänka mig, säger Barbro Söderlund.

Mer tveksamt är det socialdemokratiska kommunalrådet i Nynäshamn, Ilija Batljan.

– Vi samarbetar inte med missnöjespartier som inte tar ett helhetsperspektiv. Vi måste kunna se varje invånare i Nynäshamn i ögonen utifrån helheten och en utveckling som gynnar alla, säger Nynäshamns kommunalråd Ilja Batljan.