Förhöjd säkerhet kring politikerna i länet

Polisen i Stockholm kommer att vara mer synlig kring valstugor och vid torgmöten i årets valrörelse, jämfört med tidigare år. I helgen sätts valstugorna upp på gator och torg, och då blir politikerna mer tillgängliga för allmänheten. De politiker som bedöms vara hotade kommer att bevakas extra.

– Vi får ju inrapporterat vilka torgmöten som ska pågå och vilka politiker eller borgarråd som ska delta. Och hela tiden gör vi en bedömning vilken hotbild som finns mot respektive politiker och anpassar personalstyrkan efter det. Vi försöker över huvud taget finnas med på så många torgmöten som möjligt, säger polisens presstalesman Björn Engström.

”Hotade politiker extra utsatta”
I helgen drar valrörelsen igång på allvar när de olika partiernas valstugor sätts upp runt om i länet. Politikerna blir då mer offentliga men hamnar också i en mer utsatt position.

– Politikerna som har en hotbild mot sig eller har livvaktsskydd har ju naturligtvis en utsatt position och där jobbar vi tillsammans med Säkerhetspolisen för att vi ska få bästa möjliga tänkbara plattform för att politikerna ska kunna jobba så bra som möjligt, säger Björn Engström.

De politiker som behöver mest skydd är de som syns mycket i medierna, och även de som har hand om de mest brännande frågorna, som integration eller trafik. Till största delen kommer hoten från missnöjda medborgare och psykiskt sjuka, enligt Michael Engelberg, säkerhetsamordnare för kommunstyrelsen i Stockholms stad.

– Hoten kan väl vara allt ifrån mejl och telefonsamtal till glåpord när de gör offentliga framträdanden. Tyvärr är det väl så att kvinnor mer än män blir hotade. Och det är fler män än kvinnor som hotar, säger Michael Engelberg.

”Tryggt att polisen är mer synlig”
Att polisen kommer vara mer synlig på gator och torg under valrörelsen tycker han känns tryggt.

– Det kommer att bli en tryggare och lättare stämning. Det kommer inte innebära någon försämring i sättet att mötas. Det kommer inte att bli avskärmningar eller avspärrningar eller något sådant, utan det kommer vara så att politiker och deras väljare får mötas och föra en politisk debatt, säger Michael Engelberg, säkerhetsamordnare för kommunstyrelsen i Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".