Kundsystemet het stridsfråga i Nacka

Inför årets val är en av de viktigaste frågorna i Nacka kommun det så kallade kundvalssystemet. De borgerliga vill att Nackaborna ska få större självbestämmande när de väljer äldreomsorg, barnomsorg och skola - medan oppositionen efterlyser ett rättvisare Nacka.

Kommunalrådet Erik Langby (m) förklarar varför de borgerliga vill utöka kundvalsmodellen.

– För att den har gett oss som bor i Nacka väldigt bra service. Vi har bland Sveriges absolut bästa skola, barnomsorg och äldreomsorg, och det är viktigt att det får fortsätta, säger kommunalrådet Erik Langby (m).

– Jag håller inte med om det. Jag tycker att det här systemet reducerar oss som medborgare i Nacka till kunder. Det handlar om hur man fördelar resurserna, och det här resursfördelningssystemet tycker inte vi är bra, säger oppositionsrådet Gunnel Nyman Gräff (s).

Det är mycket den borgerliga majoriteten och vänsteroppositionen i Nacka är oense om.

Vårdnadsbidraget och bostäderna andra heta frågor
En annan het fråga inför valet är det kommunala vårdnadsbidraget, som innebär att föräldrar som stannar hemma och tar hand om sina barn får lön av kommunen. Oppositionsrådet och socialdemokraten Gunnel Nyman Gräff menar att bidraget är en kvinnofälla. Men moderaten Erik Langby menar att familjerna själva måste få bestämma vem som ska vara hemma.

Ytterligare en fråga som splittrar blocken i Nacka är bostäderna. De borgerliga tycker inte allmännyttan behövs, medan socialdemokraterna efterlyser fler billiga hyresrätter.

Barn och äldre viktigast för båda blocken
Moderaternas vision för Nacka är att valfrihetspolitiken ska fortsätta.

– Det är ju att säkerställa att den nuvarande valfrihetspolitiken kan fortsätta så att vi kan bygga ut kommunens service och höja kvaliteten så att Nacka fortsätter att ligga i topp i Sverige. Det handlar om skola, barnomsorg, äldreomsorg och trafik. Se till att vi får Österleden, ny Skurubro och väldigt mycket annat, säger kommunalrådet Erik Langby (m).

– Mycket handlar om resursfördelning, att vi får ett rättvisare Nacka och minskar segregationen. Det handlar om mindre grupper i förskolan, det handlar om mindre klasser. Barnen, ungdomarna och äldreomsorgen är det allra viktigaste för oss, säger oppositionsrådet Gunnel Nyman Gräff (s).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".