Dålig information om välsignelse av partnerskap

Många av församlingarna i Stockholms Stift är dåliga på att via sina hemsidor informera om välsignelse för homosexuella som ingått partnerskap. Detta trots att Svenska kyrkan i höstas beslutade att införa en kyrklig välsignelse för partnerskap.

Paret Thomas Mäkinen och Lars-Ove Ljungberg ska snart få sitt partnerskap välsignat och de tycker att informationen borde vara bättre.

– Just för att det är någonting nytt som man inte känner till hur man ska göra så är det ännu viktigare att det är tydlig information på hemsidorna. Det är tråkigt att höra att det är så få som verkligen har lagt ut information på hemsidorna, säger Lars-Ove Ljungberg.

– Kyrkorna har ju en jättestor möjlighet att profilera sig. Högalidskyrkan har till och med regnbågsfärger på sin information. Det är väldigt välinformerade om vad som gäller, säger Thomas Mäkinen.

Paret Thomas Mäkinen och Lars-Ove Ljungberg lyfter fram Högalidskyrkan, där de ska få sitt partnerskap välsignat den 2 september som ett positivt exempel. Men Högalids församling är också ett undantag.

Radio Stockholm har tittat närmare på 34 av församlingars hemsidor inom Stockholms Stift. Bara elva församlingar av dessa, det vill säga en tredjedel informerar om hur homosexuella kan välsignas i deras församling.

Detta trots att Svenska Kyrkans högsta beslutade organ, Kyrkomötet, i höstas beslutade om att välsignelse av partnerskap i kyrkan.

Prästen Gunilla Lindén är öppet homosexuell och präst i Högalids församling. Hon tror inte att bristande information på nätet nödvändigtvis speglar verkligheten.

– Inte i Stockholms Stift. Det tror jag inte. I Stockholms Stift är det möjligt i de flesta församlingar, säger hon.

Så egentligen behöver det inte handla om ett aktivt motstånd, utan mer att man inte prioriterar frågan?

– Ja, eller att man inte är medveten om att man faktiskt måste berätta om det. Jag tror att många tänker ungefär som man tänker med vigsel; vill folk gifta sig så får de höra av sig. Vad gäller samkönade par tror jag att det är väldigt viktigt att man mycket tydligare än så visar att man erbjuder välsignelse, säger Gunilla Lindén, präst i Högalids församling på Södermalm i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".