Minskade sjukskrivningar ger Landstinget 217 miljoner

Sjukskrivningarna i Stockholms län har det senaste året minskat så mycket att Landstinget nu kommer att få tillbaka nästan en kvarts miljard, eller 217 miljoner från staten.

Bakgrunden är det avtal regeringen och Landstingsförbundet träffade i fjol, där varje landsting som klarade av att minska antalet sjukskrivningar skulle få dela på totalt en miljard kronor om året.

Och att Stockholms län nu får en så betydande del av pengarna ser personallandstingsrådet, socialdemokraten Lars Dahlberg som en stor framgång.

-Såväl för samhället, som för den enskilde, som på det här sättet har i många fall fått möjlighet att snabbar komma tillbaka från sjukskrivning till arbete eller studier, säger personallandstingsrådet, socialdemokraten Lasse Dahlberg till Radio Stockholm. Då en person blir sjukskriven är det egentligen en process i två steg. Dels sjukvården som sjukskriver, dels Försäkringskassan som betalar ut sjukersättning. Något som, om allt fungerar, ska ske i samarbete mellan Försäkringskassan och vården.

Men så är det inte alltid och det har i sin tur lett till gnissel då bedömningarna sker från olika utgångspunkter, och för den enskilde ofte medfört sjukskrivning, men ingen ersättning.

Förra året träffades emellertid ett avtal med syfte att sjukskrivningarna skulle minska - liksom ohälsan. Folk skulle alltså må bättre. Staten satsade en miljard och om det hela lyckades skulle landstingen ersättas i efterskott.

Och visst har det gått. Det handlar om en minskning med drygt 15 procent på lite mer än ett år och det är så bra att Stockholm nu får tillbaka drygt 50 miljoner baserat på folkmängd, plus en resultatdel på drygt 160 miljoner.

Summa: en god bit över 200 miljoner.

Men den sammanlagda vinsten för samhället har varit betydligt större än så, menar personallandstingsrådet Lasse Dahlberg.

-Det är svårt att ha någon bestämd uppfattning, men jag är övertygad om att det handlar om minst det dubbla beloppet, kanske mer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".