Kommunalråd flyr efter hot

Lång tids hot och upprepade fall av skadegörelse är anledningen till att kommunalrådet i Haninge, socialdemokraten Staffan Holmberg hoppar av sina politiska uppdrag. Nu har det gått så långt att han åkt hemifrån för att få lugn och ro.
Som Radio Stockholm berättat om tidigare har mer än 20 politiker i Haninge utsatts för våld eller hot om våld - det visar en enkät som kommunen sänt ut till sina politiker. Och kommunalrådet Staffan Holmberg har levt under hot seden åttiotalet vilket drabbat både hans familj och arbete. Man har försökt tända eld på hans hus, krossat fönster och sprejat och klottrat på fasaden. Holmberg har fått viss hjälp från polisen och kommunen. Bland annat samarbetar kommunen med ett vaktbolag och har skärpt säkerhetsrutinerna - men detta har inte lett till att hoten upphör. Hoten kommer från främlingsfientliga grupper eller individer, något som Staffan Holmberg menar beror på hans politiska ställningstagande till dessa grupper.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista