Landstingets fria vårdval fungerar inte

Den som söker vård ska själv kunna välja var han eller hon vill bli behandlad. Men landstingets fria vårdval fungerar inte, Radio Stockholms reporter lyckades inte boka tid på tio slumpvis utvalda vårdcentraler i länet.

På tio slumpvis utvalda vårdcentraler i länet, både landstingsdrivna och privata, var det i samtliga fall omöjligt att boka tid för ett läkarbesök. I de flesta fall med motiveringen att man måste vända sig till den vårdcentral där man är listad. Bara i två av de tio fallen hänvisades någon annanstans, i de fallen till närakuten.

Det står uttryckligen, både i lagen och i de beslut landstinget fattat och som ska garantera valfrihet för varje patient att du ska själv kunna välja var du vill söka vård i Stockholms läns landsting. Valfriheten gäller både landstingsdriven vård och vård som drivs i privat regi.

Men i verkligheten fungerar det alltså inte alls, och det rimmar onekligen illa med tanken bakom fattade beslut. Och Inger Roos, socialdemokratiskt sjukvårdslandstingsråd är bestört över resultatet och lovar att vidta åtgärder för att vårdvalet ska fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".