Unga tjejer var lockbete åt rånarliga

Fyra ungdomar, tre killar och en tjej, mellan 15 och 17 år har erkänt delaktighet i rånen mot ett tiotal män i Norrtälje. Männen hade lurats till platser i Norrtälje med löfte om sex med unga tjejer, i flera fall mot betalning. Men väl framme vid mötesplatsen har sexköparna istället blivit rånade och nerslagna.

– De vill komma åt sådant som går att omsätta i kontanter. De har främst tagit pengar men även klockor och märkeskläder, säger Sven Nilsson, närpolischef i Norrtälje.

Varför är brottsrubriceringen grovt rån, när det inte handlar om några stora summor?

– Tillvägagångssättet, råheten, planeringen, att man använder lockbeten och att antalet, att det varit satt i system, säger han.

Det är under sommaren som ett gäng Norrtäljeungdomar på mellan 10 och 15 personer vid tiotal tillfällen har lurat män till Norrtälje med löfte om sexuella tjänster. Kontakterna har först tagits via chatsidor på internet för att senare övergå i samtal via mobiltelefon.

Olika unga tjejer har varit lockbete och när männen väl kommit till avtalad plats har de istället blivit rånade och misshandlade.

Fältsamordnare Sofie Ahlholm på socialtjänsten i Norrtälje har under fredagen pratat med flera ungdomar för att försöka förstå det som hänt och enligt ungdomarna själva känner de ett utanförskap, vilket har lett till olika grupperingar av ungdomar.

– Jag tror att i och med upptäckten av det här gänget får det ett slut på en gång. Det är så pass allvarligt och de är oroliga och rädda över vad som kommer att hända nu, säger Sofie Ahlholm på socialtjänsten i Norrtälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".