Ombyggnaden av väg 73 kan skyndas på

Nynäshamns kommun vill skynda på ombygganden av väg 73, en av de mest olycksdrabbade vägarna i landet. Därför erbjuder kommunen nu ett lån på 100 miljoner kronor till Vägverket för att vägbygget ska vara klart hösten 2008, ett år tidigare än planerat.

– Vi jobbar stenhårt med infrastrukturen i Nynäshamn, vi har tidigare i år kunnat presentera de insatser som kommer att göras på investeringar på Nynäsbanan för att få bättre spårbunden trafik. Nu har vi också kommit överens både med Vägverket och med industrin om att med gemensamma krafter försöka få vägen tidigare än planerat, säger Ilja Batljan, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Nynäshamn.

Kommunen lånar ut pengar till Vägverket
Avtalet, som ännu inte är klart, mellan Nynäshamns kommun och Vägverket innebär att kommunen räntefritt lånar ut 100 miljoner kronor till Vägverket för att de ska kunna bli klara med ombyggnaden av vägen 73 till fyrfilig motorväg redan i oktober 2008.

Näringslivet står för en del av räntan
Räntekostnaderna för ett lån på 100 miljoner kronor beräknas till mellan 9 och 12 miljoner kronor, pengar som kommunen och näringslivet, i form av företaget Nynäs AB, kommer att dela på.

Ingen garanti att vägen bli klar snabbare
Formellt beslut tas framöver i kommunfullmäktige, men lånet på 100 miljoner är ändå ingen garanti för att ombyggnaden blir klar ett år i förväg, enligt Vägverket.

– Ska man lova ska man också vara säker, så det får de fortsatta diskussionerna utvisa när vi också har haft tillfälle att diskutera ordentligt med entrepenörerna. Men vår gemensamma avsikt är att det här ska vara klart tidigare än planerat, säger Susanne Lindh, regionchef på Vägverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".