Fel barnkropp kremerades

Två döda barn förväxlades i bårhuset på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, vilket ledde till att fel kropp kremerades. Misstaget upptäcktes först efter att begravningsceremonin var över.

– Vår personal visade vilket bårfack som den kropp som begravningsbyrån skulle hämta låg i. Sedan på något sätt hämtade begravningsbyrån en kropp ur fel fack ut ur bårhuset, säger Magnus Söderberg, chef för bårhusen på Karolinska universitetssjukhuset.

Hur ser du på den här händelsen?

– Det är en mycket allvarlig händelse. Det blir egentligen inte mycket allvarligare än så här inom bårhusverksamheten, säger Magnus Söderberg.

Har hänt tidigare
Det är andra gången på mindre än ett halvår som kroppar förväxlas på Karolinska universitetssjukhusets bårhus.

Efter förra gången, då en 79-årig kvinna kremerades av misstag, skärptes reglerna och personal från sjukhuset följer nu med begravningspersonalen fram till det bårfack där den avlidne finns, tidigare skickades bara ett fax med nummer på facket där den avlidne fanns.

Rutinerna skärptes
Men skärpning av rutinerna räckte inte för en dryg månad sen då en avliden fyraåring förväxlades med en avliden sexmånaders bebis. Först efter att begravningsceremonin var över upptäcktes misstaget.

Nu kommer reglerna att skärpas ytterligare.

– Nu kommer vi att göra en dubbelidentifikation tillsammans med begravningsbyrån när kroppen är utplockad ur facket och innan den lämnar bårhuset, säger Magnus Söderberg på Karolinska universitetssjukhuset:

Identiteten kontrollerades inte
Det som brast den här gången var att en anställd från begravningsbyrån Fonus aldrig kontrollerade den avlidens identitet, trots att det alltid ska finnas en namnbricka på exempelvis armleden.

Bo Forslund, informationschef på Fonus beklagar det inträffade och säger att den anställde fått tagit konsekvensen.

– Den anställde som bar skulden för det här är inte längre kvar hos oss. Vi ser oerhört allvarligt på detta, säger han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".