Marin korvett åker mot Medelhavet

På tisdagskvällen ska marinens korvett HMS Gävle ge sig iväg från Musköbasen i Haninge för att gå mot Medelhavet och inleda den fredsbevarande operationen utanför Libanons kust, där de ska övervaka och kontrollera sjötrafiken.

Men HMS Gävle ger sig iväg trots att det ännu inte finns något riksdagsbeslut om att Sverige verkligen ska delta i UNIFIL-styrkan i Libanon.

– Det är riktigt, det finns inget formellt beslut taget på det, men det finns ju en koncensus bland de politiska partierna om att vårt deltagande ska genomföras. Försvarsmakten måste ju planera för den genomföra den verksamhet som förefaller trolig, något annat vore egentligen korkat, säger Patrik Östlund, informationsansvarig på den internationella korvettstyrkan.

Men det kommer ett beslut om en fredsbevarande insats tror du?

– Vi räknar med att det kommer ett beslut i början eller mitten av oktober.

Hur vanligt är det att man ger sig iväg så här utan riksdagens godkännande?

– Vi fick tillstånd från regeringen i torsdags om att fatta beslut om att flytta ett fartyg till Medelhavet. Så det är inte så att Försvarsmakten agerar på egen hand, regeringen har gett tillstånd till den här förflyttningen, säger Patrik Östlund, informationsansvarig på den internationella korvettstyrkan.

Det är första gången som ett marint fartyg från Sverige deltar i en fredsbevarande mission. Personalen som ska tjänstgöra på korvetten under uppdraget i Libanon ryckte in idag och flygs ner senare.

Korvetten HMS Gävle körs ner till Medelhavet av annan besättning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".