Färre sjöfyllerister enligt Sjöpolisen

Kustbevakningen och sjöpolisen i Stockholms län har i sommar stoppat sammanlagt 73 personer misstänkta för sjöfylleri.

Förundersökningsledaren Jim Näsström vid Sjöpolisen uppskattar det totala antalet kommer att stanna på runt 75 för det här året. Det blir i så fall färre jämfört med förra året då sammanlagt 95 fall rapporterades.

En förklaring till det kan, som vi rapporterat tidigare, vara höga kostnader för drivmedel i sommar och att båtfolket då nöjt sig med kortare turer eller ligga stilla i vikar och hamnar.

Kustbevakningen presenterar idag egna siffror över rapporterade fall av misstänkt sjöfylleri. I sommar har Kustbevakningens östra region rapporterat 64 personer som misstänkta för sjöfylleri. Under samma period 2005 rapporterades 56 personer och motsvarande för 2004 är 51 personer. Enligt dessa siffror skulle det vara fråga om en ökning.

– Problemet är att Kustbevakningen tittar på hela ostkusten. Polisens siffror är delvis inhämtade i samarbete med Kustbevakningen och gäller enbart Stockholms län. Samtliga fall som gäller misstänkt sjöfylleri i Stockholms län hamnar till sist på mitt bord, säger Jim Näsström vid sjöpolisen till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".