Risk för Legionärsjuka på Tibblehemmet i Täby

Äldreboendet Tibblehemmet i Täby har under en längre tid haft problem med att varmvattnet då och då försvinner, vilket gör att de boende riskerar att smittas av legionellabakterier. Bakterierna orsakar legionärssjukan, en slags lunginflammation som kan vara dödlig.
Tibblehemmet har flera gånger påpekat problemet för fastighetsägaren Stena fastigheter, men ingenting har hänt. Den fjärde april i år beslutade Miljö- och byggnandsnämden att Stena fastighetsbolag skulle få krav på sig för att problemet skulle åtgärdas. Vite hade kunnat krävas men kommunen valde att avvaka och alltså ge fastighetsägaren hela sex månader för att ordna problemet. Ännu har inget hänt och Tibblehemmets enhetschef Karl-David Andersson är inte nöjd med beslutet. -Vi ville att det här skulle varit fixat för länge sedan, säger han till Radio Stockholm. Det är inte bara obehagligt, utan rent livsfarligt att duscha på hemmet. När vattentemperaturen är låg eller ojämn bildas extra mycket av den farliga Legionellabakterien. Om man har dåligt immunförsvar kan kontakten med bakterien leda till Legionärssjukan som i vissa fall har dödlig utgång. Kåre Karlsson, förvaltningschef på Stena Fastigheter erkänner att det har tagit för lång tid att åtgärda problemen. - Det har har varit svårt att lokalisera felen men jag hoppas att alla problemen kommer vara åtgärdade i slutet av augusti, säger han till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".