Antalet skarvar kan vara felräknade

Antalet skarvar i Stockholms skärgård kan ha blivit kraftigt felräknade. Enligt den officiella statistiken fanns mellan 20 000 och 25 000 skarvar i Stockholms skärgård under 2005.

– Det har ju visat sig nu att den statistiken troligtvis är ganska felaktig, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm till Radio Stockholm.

Att antalet skarvar kan ha blivit kraftigt felräknade har upptäckts i samband med den skyddsjakt på skarv som Länsstyrelsen beviljat i år, då man tillåtit äggprickning av skarvägg. De som utfört prickningen har räknat antalet bon och kommit fram till en mycket högre siffra än man tidigare trott.

– De som räknar skarvar gör det från båt och sitter med kikare, troligtvis för att inte störa häckande fågel. Skarvbon ligger oerhört tätt och man måste gå upp på land och komma närmare bona för att beräkningen ska bli tillförlitlig, säger Henrik C Andersson.

Skarven är kanske den sjöfågel som är minst populär bland yrkesfiskare och många skärgårdsbor. Nu visar det sig alltså att antalet skarvar i Stockholms län kan vara betydligt fler än tidigare känt. Men Henrik C Andersson tror inte att det här kommer att innebära att fler får tillstånd till skyddsjakt.