Sd blir vågmästare i Upplands-Bro

Efter den slutliga röstsammanräkningen i kommunvalet i står det nu klart att det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i kommunfullmäktige i Upplands-Bro. Moderaternas gruppledare Irene Seth har bjudit in miljöpartiet till samtal med den lokala alliansen.

– Vi i alliansen har valt att att gå till miljöpartiet i vår kommun och försöka bilda en majoritet tillsammans med dem. Där har vi inte fått besked ännu, vi har haft inledande samtal och på torsdag, fredag kanske vi vet någonting, säger Irene Seth.

Nyckelroll för miljöpartiet
Miljöpartiet med sina två mandat, spelar en nyckelroll i Upplands-Bro där nu båda de politiska blocken försöker bilda en ny majoritet som utestänger främlingsfientliga Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Miljöpartiets gruppledare Anna Norberg säger till Radio Stockholm att det fortfarande är en öppen fråga vilket samarbete partiet söker.

Oklart styre i flera kommuner
I en handfull av länets kommuner är det fortfarande är det politiska styret fortfarande oklart och de främlingspolitiska partiernas valframgångar komplicerar. I Sigtuna hoppas socialdemokraterna och moderaterna på var sitt håll på att bli det parti som ska leda en ny koalition som spänner över blockgränsen, och där Sverigedemokraterna med sitt mandat stängs ute.

I Södertälje, där främlingsfientliga nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna valts in två mandat vardera, söker det rödgröna blocket locka över ett borgerligt parti och bilda en stabil majoritet.

Många små partier försvårar
Röstsplittring med många små partier i fullmäktige gör det också svårare att komma överens. I Haninge kommun försöker de etablerade rikspartierna undvika samarbete både med Sverigedemokraterna på högerkanten och med rättvisepartiet socialisterna till vänster. I Haninge kommun är det folkpartiet, med sina sex mandat, som ännu inte valt sida.

– Haningebornas vilja kan tolkas på väldigt många olika sätt egentligen, säger Tommy Lundin, folkpartiskt kommunalråd.

Hur menar du då?

– Ja, det finns ju ingen given majoritet, vare sig för den sittande blocköverskridande majoriteten eller för en borgerlig allians. Då är det klart, då måste man tänka i nya banor, säger Tommy Lundin.